Voorstelling: De Tempeliers in Noord Brabant (16-1-’23 )

Wij nodigen wij u van harte uit voor een zeer interessante- en boeiende voorstelling door Rob Hopstaken met als onderwerp: De Tempeliers in Noord-Brabant.

Maandag 16 januari 2023, aanvang 20:00 uur (zaal open 19:30 uur)

Sociaal cultureel centrum ‘t Spectrum”, Steeg 9 Schijndel

 

Toelichting:

In opdracht van streeknetwerk Landstad De Baronie schreven de Legendejagers een fictief verhaal over de Tempeliers in het Noord-Brabantse Alphen, gebaseerd op historische feiten. Het historisch onderzoek dat voorafging resulteerde onder andere in een interessante lezing, met fraai beeldmateriaal, over deze machtige ridderorde. In hun korte bestaan in de twaalfde, dertiende en veertiende eeuw hadden zij slechts één commanderij op het huidige Nederlandse grondgebied. Niet in een belangrijke stad als Breda, maar in het naburige Alphen.

De Tempeliers zijn omgeven met groots machtsvertoon en mysteries. In deze lezing nemen de Legendejagers u mee naar de tijd van de kruistochten en het ontstaan van deze ridderorde in het Koninkrijk Jeruzalem. Er wordt een beeld geschetst van de kwaliteiten en gebruiken van deze orde.  Uiteindelijk wordt er ingezoomd op Europa en met name de Lage Landen en zien we waarom deze roemruchte ridders uiteindelijk in 1307 aan hun gewelddadig einde kwamen.

In de lezing wordt niet alleen stil gestaan bij de harde feiten, maar wordt ook ingegaan op de vele mysteries rondom de Tempeliers. Waarom verkregen zij in korte tijd zoveel macht? Waren zij werkelijk zo rijk als men beweert? En waren zij in het bezit van de Heilige Graal? En waar zijn al die schatten gebleven?

 

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom. Aan hen vragen we € 2,00 per persoon

 

 

Met vriendelijke groeten,

Het bestuur.