GEANNULEERD Voorstelling “Wederopbouwboerderijen” (Sophie Elpers)

Wanneer: Maandag 9 mei 2022, 20:00 uur (zaal open 19:30 uur) NIEUWE DATUM VOLGT

Waar: Sociaal cultureel centrum ‘t Spectrum’ (Steeg 9 Schijndel

 

Toelichting.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland meer dan 9000 boerderijen verwoest. De wederopbouw ervan was bepaald door een spanningsveld tussen behoud en innovatie. Hieraan ten grondslag lag de gedachte dat boerderijen twee functies hadden te vervullen. Ze symboliseerden bepaalde traditionele waarden en moesten bijdragen aan de versterking en de vorming van een nationale identiteit. Anderzijds bleven het agrarische gebruiksobjecten die van centraal belang waren
voor de modernisering van de Nederlandse landbouw.
Veel plattelandsgebieden worden nog steeds bepaald door wederopbouwboerderijen uit de jaren 1940–1955. De lezing gaat in op het verhaal achter de wederopbouwboerderijen. Ook een aantal van de Schijndelse wederopbouwboerderijen zullen aan bod komen. Er staan er in Schijndel in totaal 51 wederopbouwboerderijen.

Dr. Sophie Elpers werkt als etnoloog bij het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam. Zij is bovendien als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bij het Nederlands Openluchtmuseum. Elpers is gespecialiseerd in alledaagse materiële cultuur, in musea en in immaterieel erfgoed. Eind 2018 bracht zij een boek uit over Wederopbouwboerderijen.

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom. Aan hen vragen we € 2,00.