Voorstelling: “Veghel, Parel van de Meierij” door Rolf Vonk

Wij nodigen wij u van harte uit voor een zeer interessante- en boeiende voorstelling met beeldmateriaal van Rolf Vonk met als thema: “Veghel, Parel van de Meierij”.

 

Deze voorstelling zal worden gegeven:

  • Op maandag 9 oktober 2023
  • In het sociaal cultureel centrum ‘t Spectrum”, Steeg 9 Schijndel;
  • Om 20.00 uur;
  • De zaal is open vanaf 19.30 uur.

 

Toelichting.

In de reeks lezingen die de heemkundekringen van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel samen organiseren is dit keer Veghel aan de beurt. Rolf Vonk verzorgt voor Heemkundekring Schijndel de lezing ‘Veghel, Parel van de Meierij’.

In deze lezing neemt Rolf Vonk u mee in de geschiedenis van Veghel en haar kerkdorpen. Daarbij zal hij u laten zien welke historische banden Schijndel en Veghel kenmerken;

Al meer dan een eeuw wordt Veghel bezongen als de ‘Parel van de Meierij’. Een titel die in 1947 door een Rooienaar vereeuwigd werd in het officieuze volkslied van Veghel toen het dorp haar streekfuncties voor de Midden-Meierij uitbouwde en ‘stadse’ trekjes en immense industrieterreinen ontwikkelde. Wie echter goed kijkt, ontdekt een kern met vele gezichten die door buitenstaanders zowel als dorp én stad getypeerd wordt en opvalt door haar opvallend hoge werkethos. Achter de industriële façade gaan tal van verhalen schuil die over de gelaagdheid van Veghel vertellen. Ze zijn zichtbaar in dorpen, mensen, gebouwen en tradities die Rolf Vonk de revue laat passeren. Van klompenambacht tot Coöperatieve Handelsvereniging en van Eerde tot Sligro.

Opvallend zijn daarbij de historische banden met Schijndel. Want wie beweert dat de hopteelt enkel Schijndels is? En waarom roemde de Schijndelse politiek Veghel en Schijndel als “de twee-eenheid”? Op deze én andere vragen geeft Rolf Vonk u nieuwe inzichten en daarbij zal hij u laten zien welke historische banden Schijndel en Veghel kenmerken; van het ‘Rooise wiegje’ waaruit Veghel ontsproten is tot het Meierijstad van nu. Rolf zal eindigen met een voorzichtige blik op de toekomst van Veghel en de vraag in hoeverre het dorp nog altijd de Parel van de Meierij is.

Rolf Vonk is momenteel werkzaam bij Erfgoed Brabant. Hij werkte dertien jaar als leerkracht en masterpedagoog in Sint-Oedenrode. Daarnaast schreef hij voor Brabants Dagblad. Als lid van heemkundekring Vehchele is hij betrokken bij het erfgoedwerk in de gemeente Meierijstad.

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom. Aan hen vragen we € 2,00.

Met vriendelijke groeten,

Het bestuur.