“Smokkelen in Brabant, een spannend avontuur” (Paul Spapens)

Wij nodigen wij u van harte uit voor een zeer interessante- en boeiende voorstelling met beeldmateriaal van Paul Spapens met als thema: “Smokkelen in Brabant, een spannend avontuur”

 Deze voorstelling zal worden gegeven:

  • Op maandag 13 november 2023
  • In het sociaal cultureel centrum ‘t Spectrum”, Steeg 9 Schijndel;
  • Om 20.00 uur;
  • De zaal is open vanaf 19.30 uur.

 

Toelichting.

Smokkelen in Brabant, een spannend avontuur

In cultureel centrum ’t Spectrum in Schijndel wordt een lezing verzorgd over de geschiedenis van het smokkelen in Brabant. De lezing wordt gegeven door Paul Spapens, publicist en oud-journalist. Hij schreef een boek over de geschiedenis van het smokkelen in Brabant.

Paul Spapens is gespecialiseerd in identiteit en immaterieel erfgoed.

Het verhaal dat Paul Spapens vertelt begint met de onafhankelijkheid van België toen de grens tussen de twee landen definitief werd. Brabanders ontpopten zich tot zeer bedreven smokkelaars. Nergens in Nederland is meer gesmokkeld dan in Brabant. Uiteraard komen verklaringen hiervoor tijdens de lezing aan bod.

Het smokkelverhaal eindigt in het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw. Zijn de botersmokkelaars toen brave huisvaders geworden? Of zijn ze andere dingen gaan doen? Paul Spapens laat zien dat de gevolgen tot op de dag van vandaag groot zijn. Zijn verhaal is zowel sociaal-maatschappelijk als cultuurhistorisch. Tijdens zijn lezing waarin het onder meer ook gaat over smokkeltrucs, straffen en bijzondere smokkelproducten laat hij de nodige historische foto’s zien.

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom. Aan hen vragen we € 2,00.

Met vriendelijke groeten,

Het bestuur.