Lezing: “Heftige vrouwen, van ons Jet tot ons Zus”

11 oktober 2021, 20.00 uur
’t Spectrum, Steeg 9 Schijndel.

 

Onder de titel “Heftige vrouwen, van ons Jet tot ons Zus”, organiseren wij op maandagavond 11 oktober een lezing. Tijdens deze voordracht zal journalist Hans van den Eeden nader ingaan op de vraag hoe “ons moeder”, toen ze jong was, opgroeide. Het was een periode, dat meisjes vaak nog “Jet” of “Zus” en jongens “Broer” werden genoemd. Diverse vragen komen aan de orde. Voorbeelden zijn: met welke normen en waarden werden ze opgevoed? Maar ook, hoe voedden ze zelf hun kinderen op? En wie waren hun “voorbeeld vrouwen”. Gedurende deze presentatie komen tal van  vragen, met dilemma’s en antwoorden, aan de orde. Nader wordt ingegaan op het verhaal van “gewone” en “markante” vrouwen met name Brabantse.

Hierbij staan onder andere voorbeeldvrouwen uit de 19de en de 20ste eeuw centraal. Het gaat hierbij om onder andere van Henriette Roland Holst, Aletta  Jacobs, Miep van Peijenbroek tot Hedy d’Ancona.

Ook wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling en sociale strijd rond de positie van vrouwen. Dit loopt uiteen van boerin, non, vroedvrouw, onderwijzeres, journaliste, activiste tot burgemeester. Ook de lasten en lusten van vrouwen  komen aan de orde.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de rol van de kerk en de emancipatie beweging.

Een element uit de lezing vormen de “bruiden van Christus”: van nonnen , begijntjes tot catechisten.

De lezing wordt ondersteund met anekdotes en fraai beeldmateriaal. Heusdenaar Hans van den Eeden heeft verschillende boeken over cultuurhistorie op zijn naam staan.

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom. Aan hen vragen we € 2,00.

Volgens de huidige Coronaregels en het protocol van ’t Spectrum moeten wij als vereniging zelf de deelnemers aan onze lezing controleren of ze zijn gevaccineerd. Daarom ons verzoek om er voor de zorgen dat wij dat kunnen doen door de Corona check op uw mobiele telefoon of door middel van uw schriftelijke Coronatoegangsbewijs. Ook dient u een identiteitsbewijs bij u te hebben.