Voorstelling Lei Lennaerts over het maken van erepenningen.

Wij nodigen wij u van harte uit voor een zeer interessante- en boeiende voorstelling met beeldmateriaal van Lei Lennaerts over maken van erepenningen.

Deze voorstelling zal worden gegeven:

  • Op maandag 14 november 2022
  • In het sociaal cultureel centrum ‘t Spectrum”, Steeg 9 Schijndel;
  • Om 20.00 uur;
  • De zaal is open vanaf 19.30 uur.

 Toelichting:

Over het algemeen staan mensen er niet bij stil dat wanneer ze muntgeld in handen hebben, dat daar een heel productieproces aan vooraf is gegaan. Dat geldt ook voor de penningen die worden uitgegeven voor verschillende doeleinden, variërend van ere-huwelijks- verjaardags- jubileum- waardering- en herinneringspenningen tot aan bijvoorbeeld de medailles uitgereikt op de Olympische Spelen of voor andere sportprestaties. Maar daar kan verandering in komen als u naar de boeiende lezing komt.

Op maandag 14 november zal Lei Lennaerts, meestergraveur bij het Nederlands Gilde van Goudsmeden, de leden van Heemkundekring Schijndel en andere geïnteresseerden alles vertellen over zijn vak. Het is een klein jaar geleden dat hij de stempels maakte waarop de erepenningen van de Kring worden geslagen. (Zie foto’s) Voordat een ontwerp daadwerkelijk leidt tot een penning zijn er veel tussenstappen genomen. Lei maakt u deelgenoot van de steeds zeldzamer wordende ambachten van de kopergraveur, de stempelmaker en de handgraveur. Aan de hand van voorbeelden laat hij zien hoe stempels van munten en penningen gemaakt worden en na afloop van de lezing bent u op de hoogte van het ambacht van het stempelsnijden.

.

 

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom. Aan hen vragen we € 2,00 per persoon.

Met vriendelijke groeten,

Het bestuur.