Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten. De struikelsteen voor Bertram Polak.

Wij nodigen wij u van harte uit voor een zeer interessante- en boeiende voorstelling met beeldmateriaal van Prof. Dr.  Arnoud Jan van Bijsterveld met als thema: Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten. De struikelsteen voor Bertram Polak.

 

Deze voorstelling zal worden gegeven:

  • Op maandag 12 september 2022
  • In het sociaal cultureel centrum ‘t Spectrum”, Steeg 9 Schijndel;
  • Om 20.00 uur;
  • De zaal is open vanaf 19.30 uur.

 

Toelichting

‘Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten’. De struikelsteen voor Bertram Polak

Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld

 

Op zoek naar de geschiedenis van mijn eigen huis stuitte ik op de dramatische geschiedenis van een Joodse familie en een zoon die is vermoord in Auschwitz. In mijn lezing doe ik verslag van mijn zoektocht naar Bertram Polak (1918-1942) en zijn nabestaanden. Langs allerlei wegen kwamen steeds meer puzzelstukjes boven water in de vorm van documenten, foto’s en bovenal persoonlijke herinneringen. Uiteindelijk kwamen dertig familieleden uit de Verenigde Staten, Israël en Nederland samen in Tilburg om de herinnering een plek te geven in de vorm van een struikelsteen voor het ouderlijk huis van Bertram. In mijn lezing en de aansluitende film, gemaakt door de Stichting Verhalis, volgen we mijn zoektocht en proberen we vast te stellen wat het betekent als iemand op – in de woorden van Daniel Mendelssohn – ‘geconfronteerd met de enormiteit van alles wat er is en alles wat er ooit is geweest, de beslissing neemt om nog één keer terug te gaan, een tijdje te wroeten in het puin van het verleden en niet alleen te zien wat er verloren is gegaan, maar ook wat er nog te vinden is.’

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom. Aan hen vragen we € 2,00.

Met vriendelijke groeten,

Het bestuur.