Boek Bolsius 'in het licht' 150 jaar Bolsius schijndel

Een boek over 150 jaar Kaarsenfabriek Bolsius Schijndel

Een boek over 150 jaar Kaarsenfabriek Bolsius Schijndel.

Onlangs is verschenen het door Bolsius uitgebrachte jubileumboek “IN HET LICHT” over 150 jaar Bolsius in Schijndel. Voor inwoners van Schijndel een bekend bedrijf waar we trots op mogen zijn. In een prachtig nieuw gebouw aan de Kerkendijk staat het te pronken en zijn veel medewerker(sters) in een moderne werkomgeving bezig met het maken van mooie kaarsproducten.

De eerste steen tegen de gevel van het oude gebouw herinnert aan de oprichting in 1870. In dat jaar legden Antonius en Lambertus Bolsius de basis voor het maken van kaarsen. In het boek wordt het leven van de beide broers beschreven. Een prachtige foto van Huize Bolsius- Smits tegenover de Kluisstraat waar later ook nog een bierbrouwerij kwam. Bijenwas had een diep gele kleur en om kaarsen wit te kunnen maken, werd in de Beemd, de “Wasbleekerij” opgericht door de firma Bolsius. In de volksmond werd die “D’n Blèk” genoemd. Daarover staan prachtige foto’s in het boek. In de Tweede Wereldoorlog werden gipsen beelden en kerststalletjes gemaakt. Het jaar 1954 was een Rampjaar omdat beide broers om het leven kwamen door een auto- ongeluk. In het boek staan veel foto’s van reliëfkaarsen, trouw- en kerkkaarsen, waxine- en graflichten en hedendaagse kaarsproducten.

In hoofdstuk 4 wordt de overname van de fabriek in 1978 door Anton Kristen beschreven. En dan gaat de ontwikkeling in een rap tempo en ontstaat er een bedrijf dat mede door overnames een Europees bekend bedrijf van allure wordt dat nu al 150 jaar in Schijndel is gevestigd. Inmiddels heeft Vincent Kristen zijn vader Anton opgevolgd als directeur van de Bolsius-Groep.

Het zijn maar een paar dingen die we hier vermelden. Het is een prachtig boek geworden dat  zeer de moeite waard is om het aan te schaffen en eens rustig te lezen en te genieten van de prachtige herinneringsfoto’s. Op verzoek van de directie van Bolsius heeft de Heemkundekring Schijndel een schitterende documentaire gemaakt, die inmiddels aan de directie is aangeboden. Over enige tijd mogen we die ook aan belangstellenden laten zien en we zullen dat dan bekend maken.

Bestellen

Op verzoek van de directie heeft de Heemkundekring Schijndel de organisatie van de verkoop van het jubileumboek op zich genomen en dat doen we met plezier. Het boek met een harde kaft wordt tegen de kostprijs van € 30,00 per stuk aangeboden. Mocht u dit prachtige boek willen hebben dan kunt u een mail sturen naar het secretariaat van de heemkundekring Schijndel: jwaalders@kpnmail.nl met vermelding van uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, email en het aantal exemplaren dat u wilt bestellen. De datum van binnenkomst is bepalend als zou blijken dat er meer boeken worden besteld dan er voorradig zijn.

Na ontvangst van het bedrag dat u dient te betalen is uw reservering definitief. U krijgt bericht over het ophalen van uw bestelling.

Als u liever telefonisch een bestelling wilt doen, dan kunt u bellen met Jan Aalders, secretaris, op het telefoonnummer 073-5474566 of 06-23103883.

Het bestuur.