Lezing 18 febr. door Simon van Wetten over ‘normen en waarden in de Middeleeuwen’

Op 18 februari zal Simon van Wetten spreken over ‘Normen en waarden in de Middeleeuwen’. De lezing begint om 20.00 uur in ’t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel. De zaal is open om 19.30 uur.

Door een jarenlange studie van oude geschriften en protocollen heeft van Wetten een grote kennis opgedaan over de samenleving in vervlogen tijden. Door het bestuderen van de schepenprotocollen kreeg hij inzicht hoe een laatmiddeleeuwse of 17e- of 18e-eeuwse samenleving in elkaar zat, en leerde een stad, of dorp, zeer grondig kennen. Hij weet met wie de mensen ruzie hadden en waarover, of ze bemiddeld waren of juist hevig in de schulden zaten, de indeling van hun huis, de meubels, het kannetje op de schouw. Hij kent de buren en de verhouding met die buren. Deelden zij bijvoorbeeld het secreet? Hij las hun testamenten en weet wie ze aardig vonden. Hij vernam hun misdaden, hun rotstreken, maar las ook over verzoeningen, vroomheid en devotie. Hij leerde de kinderen kennen en soms ook de onechte kinderen, de beroepen en het aanzien in de gemeenschap. Alle zorgen, verdriet, brand, een pestepidemie, een dreigende plundering door een bende losgeslagen soldaten, hij heeft het met hen gedeeld!

Hij leerde dat als je dat alles beschouwt en je het vergelijkt met een gemiddelde hedendaagse voorpagina van een ochtendkrant, dat je dan ziet dat er ondanks al die eeuwen er niet zoveel nieuws is onder de zon.

In een boeiende lezing zal Simon Wetten dat gevoel over proberen te brengen. Het rechterlijk archief biedt een verrassende, soms ook onthutsende en niettemin kostelijke inkijk in het leven van alle dag in een willekeurig Brabants dorp. Want al is in dit geval het Gemerts rechterlijk archief de bron, de gebeurtenissen die uit de oude dossiers opwellen zijn typerend voor het Brabantse plattelandsleven anno toen en laten ons kennis maken met de normen en waarden, zeden en gewoonten in de dorpse samenleving van destijds.

De spreker is historicus, geschiedenisleraar, schoolleider, archiefmedewerker en gids. Hij woont in Gemert

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom, zij betalen € 2,00.