Tentoonstelling 75 jaar bevrijding en film ‘Ooggetuigen van de Granaatweken

De maanden september en oktober 1944 waren roemruchte en heftige maanden voor Schijndel. Op zondag 17 september 1944 werd Schijndel bij het oorlogsgeweld betrokken. Het dorp werd een frontstad doordat de Duitsers Schijndel gebruikten als uitvalbasis om Veghel, Sint-Oedenrode en de corridor aan te vallen. Om de Duitse kracht in Schijndel te verzwakken werd het dorp door de Amerikanen en later door de Britten regelmatig beschoten: de Granaatweken. Het dorp werd grotendeels in puin gelegd. Veel inwoners zochten een toevlucht in de omringende dorpen. De vreugde over de bevrijding op 23 oktober was dan ook groot, maar Schijndel bood een triest gezicht. Achteraf kan gezegd worden dat de maanden september en oktober 1944 de heftigste tijd in de geschiedenis van Schijndel zijn geweest.

Daarom is het belangrijk dat we in Schijndel stil blijven staan bij de bevrijding van Schijndel en de impact die de Granaatweken hebben gehad.
Van 23 oktober tot en met 27 oktober a.s. organiseert Heemkundekring Schijndel dan ook een grote tentoonstelling in ’t Spectrum, waarbij veel fotomateriaal en heel bijzondere documenten en oorlogsrelicten, zoals parachutes, dagboeken en brieven van buitenlandse militairen die hebben meegevochten om Schijndel te bevrijden getoond zal worden. Veel komt uit de collecties van de Heemkundekring Schijndel o.a. die van Adrie Duffhues, Willem Wouters en Ben Peters. Ook beschikt de Heemkundekring Schijndel over diverse publicaties, o.a. over het verzet in Schijndel en over de Granaatweken die ter inzage zullen liggen of te koop zullen zijn.
Ook wordt de documentaire “Ooggetuigen Granaatweken” vertoond. In deze nieuwe documentaire van Henk Helsdingen komen (oud)-inwoners aan het woord die de oorlog hebben meegemaakt met hun herinneringen aan die tijd.

De tentoonstelling is van woensdag 23 oktober tot en met zondag 27 oktober dagelijks te zien in ’t Spectrum , Steeg 9 van 11.00 tot 17.00 uur. De documentaire ‘Ooggetuigen van de Granaatweken’ wordt gedraaid om 11.00 uur, 12.30 uur, 14.00 en 15.30 uur. De documentaire duurt 75 minuten.
De toegang tot zowel de tentoonstelling als de film is gratis.