Lezingen op 14 en 21 oktober over ‘De bevrijders van Schijndel, Wijbosch, Eerde en Veghel’

Op 14 oktober en 21 oktober zullen Erwin Janssen en Dirk Paagman spreken over ‘De bevrijders van Veghel, Eerde, Wijbosch en Schijndel’. De lezingen beginnen beide dagen om 20.00 uur in ’t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel. De zaal is open om 19.30 uur.

Wie waren de mannen die gevochten hebben voor onze vrijheid in de weken tussen 17 september 1944 en 23 oktober 1944? De bevrijding van Meierijstad is een roemrucht en intrigerend verhaal. Wat is er precies gebeurd tijdens de bevrijding van Schijndel, Wijbosch, Eerde en Veghel? Wie waren de Amerikaanse parachutisten en Britse militairen die vochten en stierven tijdens de felle gevechten en waarom vochten ze juist hier?

Verdeeld over twee avonden gaan Erwin Janssen en Dirk Paagman niet alleen in op de historische reconstructie van de bevrijding maar gaan vooral dieper in op wie de geallieerde militairen waren die in september en oktober 1944 in onze omgeving vochten. Omdat het verhaal te omvangrijk is voor een avond zal het verhaal verteld worden op twee avonden. Na jarenlang onderzoek hebben de beide heren een enorme kennis opgedaan en beschikken ze over heel veel beeldmateriaal.

Op 14 oktober gaan Janssen en Paagman in op de opbouw tot aan Operation Market Garden, de dropping van de 501 PIR DZ A divisie, de ‘mis-drop’  van DZ A-1, de bevrijding van Eerde en Veghel, de voortijdige gliderlandingen, de Broom and Dustpan actie en de korte bevrijding van Schijndel.

Op 21 oktober gaan Janssen en Paagman verder met Black Friday, Bloody Sunday en de Battle of the Sanddunes, het einde van Operatie Market Garden, Operation Colin en de uiteindelijke bevrijding van Wijbosch en Schijndel.

Beide lezingen geven een precies beeld van hoe de bevrijding is verlopen en vooral wie de mannen waren die gevochten hebben voor onze vrijheid. Na de lezingen heeft u de gelegenheid om het boek van Dirk Paagman, ‘De bevrijders van Schijndel’, gesigneerd te kopen. U bent van harte welkom op maandag 14 en / of maandag 21 oktober in het Spectrum.

De lezingen zijn gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom, zij betalen € 2,00.