Lezing op 20 mei over de Slag bij Waterloo

Op 20 mei zal Jan Pieter Six spreken over ‘de Slag bij Waterloo’. De lezing begint om 20.00 uur in ’t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel. De zaal is open om 19.30 uur.

De Slag bij Waterloo was een veldslag bij Waterloo, een plaatsje destijds gelegen in de Zuidelijke Nederlanden, tegenwoordig in België. Napoleon Bonaparte werd hier op 18 juni 1815 definitief verslagen door een coalitie van enerzijds Britse, Nederlandse en Hannoverse eenheden onder opperbevel van de hertog van Wellington en anderzijds een Pruisisch leger onder commando van maarschalk Gebhard Leberecht von Blücher.

Het kolossale militaire treffen, waarbij bijna 200.000 militairen ingezet werden, bepaalde in belangrijke mate de toekomst van Europa. Het had maar een haartje gescheeld of niet Wellington maar Napoleon zou in 1815 hebben gewonnen. Dan zou Europa er nu ongetwijfeld heel anders hebben uitgezien. De spreker, Jan Pieter Six schetst waardoor dat kwam. Soms door een strategische keuze, maar veel vaker leidde (het gebrek aan) communicatie tot een drastische wending van de strijd. Voor Jan Pieter Six is de Slag bij Waterloo een jarenlange fascinatie. In de lezing zal hij proberen die fascinatie op u over te brengen want deze laatste klassieke veldslag uit de historie blijft tot de verbeelding spreken.

De lezing zal gaan over de aanleiding, het treffen en de gevolgen van de Slag bij Waterloo. Tal van fraaie afbeeldingen ondersteunen deze reconstructie. Het zal gaan over de Franse Revolutie, de hoofdrolspelers (Napoleon, Wellington en Blücher) en de strategie bij de Franse Invasie van 1815. Vervolgens leiden de voorbereidende veldslagen bij Ligny en Quatre Bras tot het finale treffen. Ook zal de cruciale rol van de Nederlandse troepen en de politieke betekenis van dit gebeuren belicht worden.

Jan Pieter Six (1948) is jurist en heeft een loopbaan gehad in de verzekeringswereld, onder andere bij Interpolis in Tilburg. Sinds 2010 is Pieter Jan Six adviseur in duurzaamheid voor bedrijven.

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom, zij betalen € 2,00.