Herdenking 75 jaar bevrijding Schijndel

De maanden september en oktober 1944 waren roemruchte en heftige maanden voor Schijndel. Op zondag 17 september 1944 werd Schijndel bij het oorlogsgeweld betrokken tijdens Operation Market Garden. Het dorp werd een frontstad doordat de Duitsers Schijndel gebruikten als uitvalbasis om Veghel, Sint-Oedenrode en de corridor aan te vallen. Om de Duitse kracht in Schijndel te verzwakken werd het dorp door de Amerikanen en later door de Britten regelmatig beschoten: de Granaatweken. Het dorp werd grotendeels in puin gelegd. Veel inwoners zochten een toevlucht in de omringende dorpen. De vreugde over de bevrijding op 23 oktober was dan ook groot, maar Schijndel bood een triest gezicht. Achteraf kan gezegd worden dat de maanden september en oktober 1944 de heftigste tijd in de geschiedenis van Schijndel zijn geweest.

Daarom vinden we het belangrijk dat we in Schijndel stil blijven staan bij de bevrijding van Schijndel op 23 oktober 2019.

Op 23 oktober 2019 zal de officiële herdenking van 75 jaar bevrijding plaatsvinden in de Sint Servatiuskerk en een kranslegging bij de Herdenkingskapel op de Markt. Het Oranjecomité Schijndel heeft samen met de Heemkundekring Schijndel met ondersteuning van de Dorpsraad Wijbosch en de wijkraad Plein, een mooi programma samengesteld. Voorafgaand vindt er een defilé plaats in Wijbosch, met o.a. tanks, pantservoertuigen, re-enactment en een drum- en pipeband die vanaf het Wijbosch naar de Markt in Schijndel zullen trekken. De Dorpsraad Wijbosch en de wijkraad Plein zullen rondom het defilé activiteiten organiseren.

Van 23 oktober tot en met 27 oktober a.s. is er verder een grote tentoonstelling in ’t Spectrum waar veel fotomateriaal en heel bijzondere documenten en oorlogsrelicten, zoals parachutes, dagboeken en brieven van buitenlandse militairen die hebben
meegevochten om Schijndel te bevrijden getoond zal worden. Veel komt uit onze collecties van o.a. Adrie Duffhues, Willem Wouters en Ben Peters. Ook beschikt de Heemkundekring Schijndel over diverse publicaties, o.a. over het verzet in Schijndel en over de Granaatweken die ter inzage zullen liggen of te koop zullen zijn.
Ook wordt de documentaire “Ooggetuigen Granaatweken” vertoond. In deze nieuwe documentaire van Henk Helsdingen komen (oud)-inwoners aan het woord die de oorlog hebben meegemaakt met hun herinneringen aan die tijd.

Op 23 oktober 2019 zal ook de officiële herdenking van 75 jaar bevrijding plaatsvinden in de Sint Servatiuskerk en een kranslegging bij de Herdenkingskapel op de Markt. Het Oranjecomité Schijndel heeft samen met de heemkundekring Schijndel met ondersteuning van de Dorpsraad Wijbosch en de wijkraad Plein, een mooi programma samengesteld.
Voorafgaand vindt er een defilé plaats in Wijbosch, met o.a. tanks, pantservoertuigen, re-enactment en een drum- en pipeband die vanaf het Wijbosch naar de Markt in Schijndel zullen trekken. De Dorpsraad Wijbosch en de wijkraad Plein zullen rondom het defilé activiteiten organiseren.