Lezing door Kees Cornelissen over schaapskuddes en herderen

Datum: 10 december 2018
Tijd: 20:00  tot  22:00

Op 10 december zal Kees Cornelissen spreken over zijn ervaring als herder van de schaapskudde van Schaapskooi Schijndel. De lezing begint om 20.00 uur in ’t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel. De zaal is open om 19.30 uur.

Aan de rand van het natuurgebied het Wijboschbroek, staat de Schaapskooi. Het is een van de mooiste plekjes in Schijndel. Naast het typische culturele erfgoed wat hier herbouwd is, zijn het de schapen die hier de toon aangeven. Dit zijn voornamelijk oud inheemse rassen. Ook worden er runderen en kippen gehouden.

Schaapsherder Kees Cornelissen zal, vergezeld door zijn bordercollie Joep, vertellen over het wel en wee op de Schaapskooi, over pachtcontracten, contacten met Staatsbosbeheer maar ook over de verschillende rassen die bij de Schaapskooi gehouden worden. Hoe begrazing bijdraagt aan het in stand houden van het prachtige natuurgebied ‘Wijboschbroek’.

Cornelissen zal zijn keuze voor de bordercollie als schaapshond toelichten. De bordercollie komt oorspronkelijk uit het gebied tussen Engeland en Schotland. Dit gebied wordt ook wel The Border genoemd. De bordercollie werd daar gebruikt voor het schapendrijven. Ze staan bekend als de workaholic onder de hondenrassen en ze hebben een erg goed uithoudingsvermogen. Ze zijn zeer wendbaar en kunnen daardoor snel draaien en terug rennen. Door middel van commando’s, zowel met de stem als met de fluit, stuurt Cornelissen zijn hond Joep aan en is hierdoor in staat een kudde schapen in toom te houden. Hij zal dit in de praktijk laten zien en ook enkele filmpjes zullen dit toelichten.

Kees Cornelissen is naast bestuurslid van Heemkundekring Schijndel sinds 2013 herder en bestuurslid van de Schaapskooi Schijndel. Ook is hij bestuurslid van NMC.

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom, zij betalen € 2,00.
.