Dagboek Willy Doreleijers 7 oktober 1944

Veel geschut vannacht. Inslagen o.a. bij Wollaarts, dokter Verstraaten, Swinkels, Wed. Geerkens, van Balkom en Van Hoof, alle in het nog bewoonde gedeelte van de Hoofdstraat, en vlak bij ons verblijf. In het ontruimde gedeelte van de Hoofdstraat is nu ook het huis van Christiaan van Doremalen afgebrand.

Volgens de radio zouden gisteren parachutisten geland zijn bij Wageningen. Dit zijn berichten die door anderen werden opgevangen en dan van mond tot mond werden doorverteld. Hier werd gretig naar geluisterd en soms kon men er moed uit putten om het vol te blijven houden.

Voordemiddag steeds artillerievuur, dichtbij en veraf.

13.30 uur zeer dichtbij! Enkele doden en gewonden. Een voltreffer op het huis van Th. van de Veerdonk, vooraan in de Hoofdstraat; en Hub van der Eerden (schuin tegenover ons) en de geëvacueerde Harrie van Tartwijk gedood. Verder de hele middag gerommel in de verte en granaat-inslagen. In verband hiermee stonden we net als gisteren steeds gereed om naar de kelder te springen. In de keuken en in de gang stonden we soms maar wat te lezen, doch met gespitste oren; en bij het minste verdachte geluid stormden we allen de kelder in. Het was een angstige middag!