Dagboek Willy Doreleijers 20 oktober 1944

Vannacht enkele malen horen schieten. Tegen de morgen om ± 6 uur enkele malen vrij harde inslagen. Direct daarop hoorden we ook mitrailleurs zeer dichtbij. Zouden het de Amerikanen weer zijn? Of misschien de Engelsen? Zou de bevrijding nu echt nabij zijn? Buiten was het geknetter zeer goed te horen. Vader ging wijselijk geen melk halen, daar het gerikketik uit de Bunder kwam, de toegangsweg naar het Elde, waar vader inmiddels een vaste melk-klant geworden was.

Na ‘n klein uurtje hield het gemitrailleer op. Even later hoorden we vertellen, dat de Duitse wacht bij de villa van Harrie Jansen nog op zijn post stond. En daarop zagen we ‘n 30-tal Duitsers met 2 kanonnetjes in de richting Boschweg trekken en de Bunderstraat indraaien. Ook hoorden we zeggen, dat er in de Groeneweg en op de weide van het klooster Amerikanen gezien waren. Vermoedelijk zijn het deze keer Engelsen geweest, die al meer in onze omgeving zijn gesignaleerd. Dat was 500 à 800 meter bij ons vandaan. Doch het schenen maar weer verkenningstroepen geweest te zijn, want om 10 uur was alles weer rustig en zag je weer mensen op straat.

Er kwamen nog steeds enkele berichten door. Op Keulen zouden 10.000 ton bommen gegooid zijn. Aken zou gedeeltelijk veroverd zijn door de geallieerden. Hongarije vecht nu met Rusland tegen Duitsland. Van Brabant weinig nieuws. Vanuit Vierlingsbeek zou de strijd in de richting van Venlo gaan, en hoe het er verder mee stond wist geen mens. Zou de verkenning van vanmorgen een voorteken zijn?

Vandaag voor 4 weken werden we bevrijd en weer in de steek gelaten. Sedertdien heeft Schijndel veel geleden, zowel materieel als wat mensenlevens en gewonden betreft.

Nademiddag was het vrij rustig, zodat de kapper ons allen “aan huis” kon komen knippen. In de verte was er nog aanhoudend geschut te horen, en naar het leek ook artillerievuur onder Schijndel, maar het was allemaal verderweg. Ook activiteit van jagertjes in de lucht.

Naar beweerd werd zouden bij de verkenningen van vanmorgen door de geallieerde patrouilles op de Schoot 30 Duitsers gevangen genomen zijn, terwijl op de fabriek van Jansen de Wit 12 Duitsers ingerekend werden.

Bij de voltreffers van vanmorgen zijn weer verschillende doden gevallen, o.a. Grietje Molenkamp, de huishoudster van de gepensioneerde postbode Marinus Kolen in de Vicaris van Alphenstraat achter de Kerk.